12/10/2014 11:17:00 AM

Majonezy Ketrzyn - Piernik kętrzyński

Święta tuż tuż, a mnie trafiło się w zestawie do testowania ciasto- piernik od





Informacje od producenta:
Składniki:
mąka pszenna
cukier
serwatka w proszku zdemineralizowana
jaja w proszku
mleko w proszku odtłuszczone
substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu
przyprawy
kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu



Moja opinia:

Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nawet laik w dziedzinie gotowania potrafił by go zrobić, a więc duży plus. Wystarczy woda, olej i mieszanka, no i miska, łyżka i brytfanna. Samo przygotowanie ciasta zajmuje 20 minut. 5 minut to wymieszanie, w odpowiedniej proporcji składników, 15 minut ciasto ma postać w brytfannie przed wsadzeniem do piekarnika. Nie brudzimy setek misek, szklanek itd. Nie musimy czytać przepisów, wybijać jajek, przesypywać mąki, ani odstawiać piernika na 3 tygodnie (jak to jest zazwyczaj w przepisach na piernik). Tu mamy gotowa mieszankę, szybko się ją robi, wlewa do formy i piecze około godziny. Reszta już tylko od nas zależy, czy polejemy polewą, czy przełożymy powidłami- kwestia gustu. Na opakowaniu wyczytałam, że dla lepszego smaku można dodać miodu- doczytałam jak już upiekłam;) Ale piernik jest pyszny, po prostu znika z talerzy, nawet ja to mówię. A ja piernika nie lubiłam nigdy, ale skoro upiekłam i skoro miałam wystawić opinię to spróbowałam, a teraz mam ochotę na kolejny kawałek. Nawet mój syn, który potrafi kręcić nosem na jedzenie, bardzo chętnie wcina piernika, bo jest miękki, ale nie jest suchy. Jest ciastem mokrym- hmm tak bym go nazwała, jest taki jak lubię. Najczęściej ciasta potrafią zapchać, a piernik kętrzyński rozpływa się w ustach. Pomimo że nie dodałam miodu, jest słodki. Ja zdecydowałam się nie przekładać piernika niczym, polałam polewą czekoladową jedynie i ta forma jest pyszna. Jedząc piernik miałam wrażenie, że to już święta- w domu rodzinnym, na urlopie i jeszcze pyszny piernik. Nigdy nie byłam zwolenniczką gotowych ciast, zawsze twierdziłam, że lepsze są te od podstaw robione przez nas. Teraz kiedy raz spróbowałam jak proste i przyjemne jest robienie ciasta z gotowej mieszanki, mam szczera ochotę sobie samej powiedzieć, że po co ja tyle się nieraz namęczyłam nad ciastami. Łatwo i szybko, bez zbędnego brudzenia kilku naczyń, a smak wprost idealny- a na pewno nie tylko ja po upieczeniu cista nieraz miała żal do siebie, ze za dużo, albo za mało cukru, a to placek upadł bo zbyt mało czegoś dałam, A piernik kętrzyński sprawdzałam kilkanaście razu, dotykałam jeszcze podczas pieczenia i nie ma mowy o upadaniu, ciasto wyrosło, jest puszyste i pyszne. Ja ze swojej strony gorąco zachęcam do wypróbowania piernika kętrzyńskiego.


 
Zapraszam do odwiedzenia strony Majonezy Kętrzyn oraz na FB

4 komentarze:

  1. super
    uwielbiam ciasta ale jakos na piernik niemam czasu a tu w kilka minut
    mam super pierniczek i odrazu do zjedzenia a powiem jestem lasuchem i
    lubie cieple ciasto zjesc

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do tego nie jest drogi, bo jak sprawdzałam cenę to około 7-8 zł kosztuje :)

      Usuń
  2. Ja jakoś nie lubię piec ciast a jak już to szybkie i łatwe.Z tego co widzę piernik właśnie jest prosty w wykonaniu i nie potrzeba dużo składników przez co też oszczędzamy :) W sam raz dla łasuchów ceniących sobie wygodę i oszczędność czasu :) Tylko skoro tak szybko znika oj oj....piernik musiałby chyba gościć codziennie w moim domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o bede musiala i ja wyprobowac skoro jest latwy :P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 WYCHOWUJE I TESTUJE , Blogger