Święta tuż tuż, a mnie trafiło się w zestawie do testowania ciasto- piernik od
Informacje od producenta:
Składniki:
mąka pszenna
cukier
serwatka w proszku zdemineralizowana
jaja w proszku
mleko w proszku odtłuszczone
substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu
przyprawy
kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
cukier
serwatka w proszku zdemineralizowana
jaja w proszku
mleko w proszku odtłuszczone
substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu
przyprawy
kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu
Moja opinia:
Piernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, nawet laik w dziedzinie gotowania potrafił by go zrobić, a więc duży plus. Wystarczy woda, olej i mieszanka, no i miska, łyżka i brytfanna. Samo przygotowanie ciasta zajmuje 20 minut. 5 minut to wymieszanie, w odpowiedniej proporcji składników, 15 minut ciasto ma postać w brytfannie przed wsadzeniem do piekarnika. Nie brudzimy setek misek, szklanek itd. Nie musimy czytać przepisów, wybijać jajek, przesypywać mąki, ani odstawiać piernika na 3 tygodnie (jak to jest zazwyczaj w przepisach na piernik). Tu mamy gotowa mieszankę, szybko się ją robi, wlewa do formy i piecze około godziny. Reszta już tylko od nas zależy, czy polejemy polewą, czy przełożymy powidłami- kwestia gustu. Na opakowaniu wyczytałam, że dla lepszego smaku można dodać miodu- doczytałam jak już upiekłam;) Ale piernik jest pyszny, po prostu znika z talerzy, nawet ja to mówię. A ja piernika nie lubiłam nigdy, ale skoro upiekłam i skoro miałam wystawić opinię to spróbowałam, a teraz mam ochotę na kolejny kawałek. Nawet mój syn, który potrafi kręcić nosem na jedzenie, bardzo chętnie wcina piernika, bo jest miękki, ale nie jest suchy. Jest ciastem mokrym- hmm tak bym go nazwała, jest taki jak lubię. Najczęściej ciasta potrafią zapchać, a piernik kętrzyński rozpływa się w ustach. Pomimo że nie dodałam miodu, jest słodki. Ja zdecydowałam się nie przekładać piernika niczym, polałam polewą czekoladową jedynie i ta forma jest pyszna. Jedząc piernik miałam wrażenie, że to już święta- w domu rodzinnym, na urlopie i jeszcze pyszny piernik. Nigdy nie byłam zwolenniczką gotowych ciast, zawsze twierdziłam, że lepsze są te od podstaw robione przez nas. Teraz kiedy raz spróbowałam jak proste i przyjemne jest robienie ciasta z gotowej mieszanki, mam szczera ochotę sobie samej powiedzieć, że po co ja tyle się nieraz namęczyłam nad ciastami. Łatwo i szybko, bez zbędnego brudzenia kilku naczyń, a smak wprost idealny- a na pewno nie tylko ja po upieczeniu cista nieraz miała żal do siebie, ze za dużo, albo za mało cukru, a to placek upadł bo zbyt mało czegoś dałam, A piernik kętrzyński sprawdzałam kilkanaście razu, dotykałam jeszcze podczas pieczenia i nie ma mowy o upadaniu, ciasto wyrosło, jest puszyste i pyszne. Ja ze swojej strony gorąco zachęcam do wypróbowania piernika kętrzyńskiego.
Zapraszam do odwiedzenia strony Majonezy Kętrzyn oraz na FB
Zapraszam do odwiedzenia strony Majonezy Kętrzyn oraz na FB
super
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasta ale jakos na piernik niemam czasu a tu w kilka minut
mam super pierniczek i odrazu do zjedzenia a powiem jestem lasuchem i
lubie cieple ciasto zjesc
a do tego nie jest drogi, bo jak sprawdzałam cenę to około 7-8 zł kosztuje :)
UsuńJa jakoś nie lubię piec ciast a jak już to szybkie i łatwe.Z tego co widzę piernik właśnie jest prosty w wykonaniu i nie potrzeba dużo składników przez co też oszczędzamy :) W sam raz dla łasuchów ceniących sobie wygodę i oszczędność czasu :) Tylko skoro tak szybko znika oj oj....piernik musiałby chyba gościć codziennie w moim domu :)
OdpowiedzUsuńo bede musiala i ja wyprobowac skoro jest latwy :P
OdpowiedzUsuń