W życiu trzeba być otwartym na wszystko, czasem słyszę gdzieś, że weganie to osoby z zaburzoną psychiką, ale nikt z tak mówiących nigdy nie wziął i ni spróbował przepisów wegan, czy wegetarian. Trzeba być otwartym na świat, dlatego ja chętnie sięgam po literaturę, która pokazuje mi co z czym się "je".
Slow West Vege to niezwykła książka, na pierwszy rzut oka książka kucharska, a jednak nie tylko. Autorka- Pani Katarzyna, opisuje w niej także swoje życie. Porzuciła ona miejskie życie by zamieszkać wraz ze swoim ukochanym- Lokuszem na wsi. Prowadzą oni wspólnie dom gościnny w Kotlinie Kłodzkiej i stawiają na sezonowość, zdrowie, świeżość i jakość.
W książce znajdziemy wiele wzruszających, często wesołych historii osobistych autorki. Opisuje ona swoje życie, pisze o tęsknotach i o spełnieniu, a przy tym pokazuje czym jest vege. W książce znajdziemy 100 wegetariańskich przepisów, które są podzielone na następujące rozdziały:
Książka okazała się być dla mnie idealna, bo ja mam działeczkę, na działeczce ogródek, owoce, warzywa i kocham zdrowe jedzonko, dlatego chętnie sięgam po tą publikację. Rozkochałam się w chlebie z cukinii na słodko, dzięki temu przepisowi znalazłam sposób na nie marnowanie mojej cukinii, której nie brakuje w moim ogródku. Nie muszę już chyba pisać, że same zdjęcia potraw dołączone do danego przepisu sprawiają, że ciągle coś pichcę w kuchni i jak widać da się żyć smacznie, zdrowo, kolorowo bez mięsa:)
Polecam serdecznie książkę, bo przepisy są smaczne, szybkie i naprawdę składniki nie są jakieś wyszukane. Polecam Wydawnictwo Babaryba i zapraszam także na ich Facebooka.
W książce znajdziemy wiele wzruszających, często wesołych historii osobistych autorki. Opisuje ona swoje życie, pisze o tęsknotach i o spełnieniu, a przy tym pokazuje czym jest vege. W książce znajdziemy 100 wegetariańskich przepisów, które są podzielone na następujące rozdziały:
- Prosto, smacznie i z sercem
- Co w książce piszczy
- Dzień dobry
- Do syta
- Na słodko
- Do słoika
- Z resztek
- Nie kupuj
- Wiosna
- Lato
- Jesień
- Zima
Każdy z przepisów jest też świetnie przedstawiony, poza przepisem rzecz jasna znajdziemy przy nim takie informacje jak ilość porcji jakie uzyskamy z danego przepisu, porę roku do której najlepiej przypisać dany przepis a także czy go smażymy, gotujemy, pieczemy itp. Zawiera także istotne informacje dla alergików tj. czy zawiera gluten i laktozę. Składniki do przepisów moim zdaniem to naprawdę łatwe w uzyskaniu produkty, dlatego ta książka i te przepisy nie wymagają wyprawy przez milion marketów bo zachciało mi się być Vege.
Polecam serdecznie książkę, bo przepisy są smaczne, szybkie i naprawdę składniki nie są jakieś wyszukane. Polecam Wydawnictwo Babaryba i zapraszam także na ich Facebooka.
hm jestem ciekawa czy u mnie by polubii danie :) co prawda gotowac nie lubie ale nie przepadam za oklepanymi przepisami lubie zmian y i ekperymenty
OdpowiedzUsuńTo fajna książka dla mnie. Lubie gotowwać, lubię eksperymentować w kuchni, lubię nowości.
OdpowiedzUsuńNie muszę być wegetarianką by próbować tych wszystkich przepisów :) Ważne,żeby były smaczne i zdrowe.Jestem bardzo zaciekawiona książką.
OdpowiedzUsuń