2/08/2016 02:36:00 PM

Tradismak- Szynka z szynkowara

Dzisiaj pochwalić się muszę, że podczas mojego zdrowego odżywiania niezwykle przydatny okazał się szynkowar od Tradismak.



Dzięki temu urządzeniu, sama szybko i w bardzo prosty sposób robię pyszne i zdrowe, bo pozbawione chemii i konserwantów wędliny.

Dzisiaj o szyneczce, szynka była pierwsza dlatego dzisiaj o niej.

Wykorzystałam do niej przyprawę Peklosmaczek - sól peklującą.



Wykonanie takiej szyneczki domowej, nie jest trudne, ani zbyt zajmujące.

Pierwszego dnia zapeklowałam surowe mięsko w garnku. To znaczy na litr wody dałam 15 g Peklosmaczku, 2 liścia laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i dwa przeciśnięte ząbki czosnku, Włożyłam szyneczkę, garnek przykryłam i odstawiłam do lodówki na 48 godzin. Po tym czasie wyjęłam szynkę z wody, przełożyłam do szynkowara, dobrze dociskając praską. Zagotowałam wodę w garnku, dno wyłożyłam ściereczką i po zagotowaniu wody wstawiałam szynkowar, tak żeby woda sięgała mniej więcej nie wyżej niż  centymetr poniżej brzegu szynkowara. Gotowałam na małym ogniu około 70 min, po tym czasie wyjęłam szynkowar do ostudzenia i wstawiałam do lodówki. Rano po prostu cieszyłam się już zastygniętą, soczystą szyneczką.




Taka szynka jest dużo zdrowsza i na pewno wyjdzie was dużo taniej niż kupowana w sklepie, bo szynkowar można wykorzystać do wielu wędlin, nie tylko szynki , więc jej koszt szybko się zwróci.



Zachęcam Was do zapoznania się z ofertą Tradismak oraz z ciekawymi przepisami zamieszczonymi na tej stronie. Zachęcam także do zapoznania się z ofertą przypraw tejże firmy. Zapraszam do polubienia Od dzisiaj robię kiełbasy i inne frykasy

7 komentarzy:

Copyright © 2016 WYCHOWUJE I TESTUJE , Blogger